Farvel tradisjonelle lysrør

Av hensyn til miljø- og klimavern har EU tatt opp kampen mot ineffektive lyskilder med Single Lighting Regulation og Energy Labeling Regulation, og mot bruk av kvikksølv med RoHS-direktivet. Som et resultat av dette kan kompaktlysrør og tradisjonelle lysrør ikke lenger markedsføres fra bestemte datoer i 2023.

Den beste tiden for endring er nå og våre elektrikere kan hjelpe deg!

Lyskildeutfasing 2023

Våre leverandører er godt forberedt og har utmerkede alternativer. Likevel står vi overfor store utfordringer. Bare i Tyskland vil forbudet ramme flere hundre millioner lyskilder, og tallet for Europa som helhet er antydet å være mer enn én milliard. Kompaktlysrør med plug-in baser kan ikke lenger markedsføres fra 25. februar 2023; tilsvarende dato for T5 og T8 lysrør er 25. august. I de fleste tilfeller vil bytte til LED-teknologi kreve tjenester fra en elektriker. 

Hvilke alternativer har vi?

Vi tilbyr fire separate alternativer for å møte forskjellige behov - to løsninger som er lyskildebasert og to som er armaturbasert. Dersom lyskilder skal skiftes, har vi ettermonteringsmulighet, med andre ord enkel direkte erstatning, eller konverteringsalternativet, dvs. omkobling til 230 V. I tilfellet med armaturer tilbyr vi armatur-i-armatur oppgraderinger eller installasjon av nye LED-armaturer.

Hva kan vi anbefale?

Det avhenger av situasjonen på stedet. Nye armaturer er mer aktuelt å vurdere for storskala oppussing og nybygg. I de fleste tilfeller, bør enkel lyskilde-erstatning være mest mulig økonomisk forsvarlig.

En elektriker kobler lysstoffrør til lamper i et svart tak.
Bildet av en oppvaskkum og over kummen er det ny led-belysning

Økonomisk forsvarlig å bytte til LED?

Det er sant at LED-lysrør koster mye mer enn tradisjonelle lysrør, men man må ikke glemme de enorme energibesparelsene på godt over 50 % og den ekstremt lange levetiden av LED-lysrør. Sammenlignet med et tradisjonelt lysrør, så vil et LED-lysrør ikke bare spare energikostnader, men også vedlikeholdskostnader. Avkastningen på investeringen er bare noen få måneder i gjennomsnitt, og litt lenger for omkoblingsalternativ.

Må man bytte ut alt tradisjonelt innen tidsfristen?

Lysrør som allerede er installert kan trygt brukes til de ryker. Imidlertid bør bedrifter huske at å bytte alle lyskildene samtidig er mer økonomisk da det reduserer utskiftingskostnadene pr lyskilde. Å bytte til LED-lys lønner seg uansett, sett i lys av de økte energikostnadene. Så hvis lyskildene i en fabrikk/kontor trenger å skiftes ut, så bytt alle samtidig.


Kontakt en Sikringen-elektriker for hjelp til å finne løsning tilpasset ditt behov.

Kilde: LEDVANCE